TRAUMATHERAPIE

Nare herinneringen, pijnlijke beelden/woorden/gedachten, emotionele verwaarlozing in de jeugd, heftige gebeurtenissen (over korte of langere tijd), ze kunnen je aardig dwars zitten. Je kunt dan heftig reageren. Het is alsof de traumatische gebeurtenis opnieuw plaatsvindt. De angst en paniek van toen dringen zich op in het hier en nu. Het kan relaties, werk en mentale / fysieke gezondheid ernstig beïnvloeden.

De term trauma wordt gebruikt wanneer iemand na een schokkende gebeurtenis/periode blijft steken in gevoelens van angst, woede of eenzaamheid. De gebeurtenis is dan zo ongewoon, pijnlijk, schokkend of extreem dat het niet lukt om ermee om te gaan. We spreken van een trauma of ‘traumatische gebeurtenis’ als de klachten na enkele maanden blijven bestaan of verergeren. De traumatische ervaring/periode kan zorgen voor allerlei problemen zoals slaapproblemen, verslavingen (teveel roken, eten, werken, blowen, drinken, etc), nachtmerries, somberheid, geprikkeld zijn, afsluiten, angstig reageren, hartkloppingen, duizeligheid en soms zelfs flauwvallen.

Integratie van het trauma
In traumatherapie ga je de traumatische ervaring(en) uit het verleden integreren in het huidige leven, zodat het behapbaar en leefbaar wordt. We gaan werken aan de impact van het trauma. De therapie kent 2 fases:

  • In de eerste fase gaan we aan de slag met de emoties en de impact van de gebeurtenissen. Hoe ernstiger het trauma, hoe intensiever deze fase is.

  • In de tweede fase wordt de traumatische ervaring geïntegreerd in het huidige leven. Je leert manieren hoe je met het trauma om kunt gaan, en je leert niet-helpend gedrag te vervangen door gezonder gedrag. 

Meer weten? Neem dan contact op via info@andewitte.nl of via het contactformulier.