ALIMENTATIE

Kinderalimentatie

Ook al bent u gescheiden, u blijft samen verantwoordelijk voor de kosten van de kinderen. Die kosten worden naar draagkracht verdeeld. Kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van de Trema-normen. Bij de berekening houden we rekening met de verdeling van de zorg en de hoogte van uw inkomen. Pas na een berekening weet u of u kinderalimentatie moet betalen of juist ontvangt.

Ook bij co-ouderschap kan kinderalimentatie van toepassing zijn. Co-ouderschap betekent namelijk niet dat de kosten van de kinderen automatisch 50/50 worden verdeeld. Ook hier wordt gekeken naar draagkracht en behoefte. Kinderalimentatie mag niet worden afgekocht met een eenmalig bedrag.

Partneralimentatie

Als u gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft, is er tot maximaal 12 jaar na de scheiding nog een onderhoudsverplichting naar de ex-partner. De Trema-berekening van de partneralimentatie is echter complexer. Deze houdt rekening met de kosten die u al heeft voor uw kinderen, uw eigen situatie en draagkracht, maar ook met de werkelijke behoefte van uw ex-partner. Wat kan de ex-partner zelf verdienen?

Partneralimentatie is meer dan alleen een zakelijke berekening. U kunt zelf aangeven hoe u de afspraak vorm wilt geven. In de wet staat dat partneralimentatie maximaal 12 jaar wordt betaald, maar als u het er beide over eens bent, mag een kortere termijn ook. Ook over de hoogte van het bedrag en over het betalen in maandelijkse termijnen of een afkoopbedrag ineens kunt u samen afspraken maken.

Op dit moment wordt er in de politiek volop gesproken over veranderingen in de partneralimentatie. De wetgever wil toe naar een kortere maximale partneralimentatietermijn. An de Witte Mediation & Coaching houdt alle wetten en regels nauwlettend in de gaten.