ALIMENTATIE

Kinderalimentatie

Ook al bent u gescheiden, u blijft samen verantwoordelijk voor de kosten van de kinderen. Die kosten worden naar draagkracht verdeeld. Kinderalimentatie wordt berekend aan de hand van de wettelijke Trema-normen. Bij de berekening houden we rekening met de verdeling van de zorg en de hoogte van uw inkomen. Pas na een berekening weet u of u kinderalimentatie moet betalen of juist ontvangt.

Ook bij co-ouderschap kan kinderalimentatie van toepassing zijn. Co-ouderschap betekent namelijk niet dat de kosten van de kinderen automatisch 50/50 worden verdeeld. Ook hier wordt gekeken naar draagkracht en behoefte. Kinderalimentatie mag niet worden afgekocht met een eenmalig bedrag.

Partneralimentatie

Als u gehuwd bent of een geregistreerd partnerschap heeft (voor 2020), bent u maximaal 12 jaar na de scheiding nog onderhoudsplichtig naar uw ex-partner. Vanaf 1 januari 2020 zijn de regels veranderd: Een ex-partner heeft dan recht op de helft van de duur van het huwelijk met een maximum van 5 jaar. Bent u bijvoorbeeld 8 jaar getrouwd geweest, dan moet u of uw ex-partner 4 jaar partneralimentatie betalen.

Er zijn drie uitzonderingen op deze wet:

  1. Als u samen kinderen heeft, stopt partneralimentatie pas als het jongste kind 12 jaar is geworden.

  2. Heeft het huwelijk of geregistreerd partnerschap minimaal vijftien jaar geduurd? En krijgt de ex-partner die alimentatie ontvangt, binnen tien jaar AOW? Dan duurt de alimentatieplicht totdat de ontvanger AOW krijgt.

  3. Bent u geboren op of voor 1 januari 1970? Duurde uw huwelijk of geregistreerd partnerschap langer dan 15 jaar? En krijgt u over meer dan tien jaar pas AOW? Dan geldt er voor u een overgansregeling. Hierbij is de alimentatieduur maximaal tien jaar.

De Trema-berekening van de partneralimentatie is complex. Deze houdt rekening met de kosten die u al heeft voor uw kinderen, uw eigen situatie en draagkracht, maar ook met de werkelijke behoefte van uw ex-partner. Wat kan de ex-partner zelf verdienen?

Partneralimentatie is daarnaast meer dan een zakelijke berekening. U kunt zelf aangeven hoe u de afspraak vorm wilt geven. Als u het er beiden over eens bent, mag u ook een andere termijn afspreken. Ook over de hoogte van het bedrag en over het betalen in maandelijkse termijnen of een afkoopbedrag ineens, kunt u samen afspraken maken.