OUDERSCHAPSPLAN

Sinds de wet Bevordering Voortgezet Ouderschap en Zorgvuldige Scheiding van 1 maart 2009 zijn ouders met minderjarige kinderen verplicht om een ouderschapsplan te maken. In het ouderschapsplan worden alle afspraken over uw kinderen vastgelegd. Voor (thuiswonende) kinderen tussen de 18 en 21 jaar worden vaak financiele afspraken gemaakt en vastgelegd.

Schriftelijke overeenkomst
Een ouderschapsplan is een schriftelijke overeenkomst tussen ouders met minderjarige kinderen die gaan scheiden. Het maakt onderdeel uit van het verzoek tot echtscheiding. Indien u dit wenst, praat ik ook met uw kinderen over de scheiding en de zorgverdeling. Zij kunnen zo input leveren voor het ouderschapsplan. Uiteraard bepaalt u als ouders uiteindelijk de daadwerkelijke afspraken.

Inhoud (co)ouderschapsplan
In een ouderschapsplan staan (praktische) afspraken en uw verantwoordelijkheden als ouders. Er dienen minimaal de volgende zaken in te worden opgenomen:

  • Uitoefening van het gezag;

  • Bij wie de kinderen worden ingeschreven (adres bij de gemeente);

  • Zorgregeling;

  • Wijze waarop u elkaar informatie verschaft en raadpleegt bij zaken die te maken hebben met de kinderen;

  • Kosten van verzorging en opvoeding.

Herziening (co-)ouderschapsplan
Een ouderschapsplan is deels een momentopname. De kinderen worden groter, uw persoonlijke situatie wijzigt wellicht en ook uw inzichten kunnen veranderen. Ik heb een ruime ervaring in het herzien van ouderschapsplannen. Samen kijken we welke onderdelen een nieuwe invulling behoeven. De nieuwe afspraken zet ik voor u in een herziene versie van het ouderschapsplan of we stellen een volledig nieuw ouderschapsplan op.