REFERENTIES

KIES werkt! De reden is heel eenvoudig: KIES biedt kinderen de tools om te praten over de scheiding, hulp te vragen, tips aan elkaar te geven, een gesprek met hun vader en moeder aan te gaan en antwoorden te krijgen op vragen die ze soms nooit durfden te stellen. Hieronder enkele reacties die wij hebben gekregen van kinderen en hun ouders:

Jongen (10 jaar)
"Ik zou tegen alle kinderen van gescheiden ouders willen zeggen: Doe ook mee met een KIES gesprek. Het helpt echt! Ik kan nu beter vertellen aan mijn vader en moeder hoe ik me voel."

Meisje (12 jaar)
"De gesprekken met An zijn erg leuk en gezellig en ik heb geleerd om meer te praten over de scheiding. Met mijn ouders maar ook met vriendinnen op school. Dat vind ik fijn."

Meisje (13 jaar)
"Een van de opdrachten was een vraag stellen aan mijn moeder en aan mijn vader. Mijn moeder heeft toen als antwoord een hele mooie brief aan mij geschreven die ik altijd zal bewaren. Ik begrijp nu veel beter waarom ze gescheiden zijn."

Jongen (7 jaar)
"Aan het eind kreeg ik een gelukssteen in een doosje. Als ik naar papa ga en ik voel me verdrietig omdat ik weg moet bij mama, neem ik het doosje mee. Dat helpt. De steen geeft echt geluk!"

Meisje (9 jaar)
"An las in de groep een brief voor van Villa Pinedo. Ik vond die brief zo mooi dat ik hem thuis meteen heb voorgelezen aan mijn moeder. Zij vond het ook een mooie brief. Hij hangt nu op de koelkast."

Vader
"Door de gesprekken waar onze twee kinderen aan deel hebben genomen, gingen niet alleen zij aan de slag met de scheiding, maar ik ook. Door de vragen die zij stelden, heb ik veel nagedacht en zelfs weer met mijn ex-vrouw over de scheiding kunnen praten. De kinderen weten nu dat ze alles mogen vragen en als ze verdrietig zijn dat we dat begrijpen."

Moeder
"Mijn zoon ging vragen aan mij stellen waarom mijn ex-man en ik af en toe ruzie hebben. Dat was heel confronterend. We zijn naar aanleiding daarvan gaan nadenken hoe we dat anders kunnen doen. We zijn uiteindelijk zelfs met zijn drieën uit eten geweest. Onze zoon heeft het er nu nog over hoe geweldig hij dat vond!"

Moeder
"Ik was eerst wat huiverig over de gesprekken. Wat zouden onze kinderen allemaal over ons vertellen? Die zorg was na het eerste gesprek al weg. Het heeft de kinderen (en ons) alleen maar goed gedaan. Voor het eerst heb ik open met ze gesproken over de scheiding. Ik zie een positieve verandering bij de kinderen."

Moeder
"An biedt onze kinderen een veilige plek. Ik was wat gespannen voor de evaluatie, maar er werd nergens over geoordeeld. Onze zoon vond het heel erg jammer dat er niet nog meer gesprekken waren. Een aanrader dus!"